Március - 2019
H K S C P S V
  01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Felvételi tájékoztató

A duális képzésről

Felvételi tájékoztató

 

A duális képzés a műszaki, informatika, agrár, természettudomány vagy gazdaságtudományok képzési területen indított gyakorlatigényes alapképzési szakon, szociális munka alapképzési szakon, illetve a felsorolt képzési területhez tartozó mesterképzési szakon folytatott képzés azon formája, amelyben a szakmailag minősített vállalatoknál folytatható gyakorlati képzések tantervi tartalmuknál, struktúrájuknál és a vállalatoknál töltendő, megnövelt óraszámuknál fogva valamint a megszerzett munkatapasztalatnál fogva növelik a hallgatók szakmai kompetenciáját, vállalati ismereteit és erősítik a kultúráját.

A duális képzésről a https://www.oktatas.hu/felsooktatas/dualis_kepzes/aktualis honlap ad részletes tájékoztatást. (A linkre kattintva kilép a hivatalos Tájékoztatóból.)

A képzés intézményi és vállalati szakaszból áll, a vállalati szakasz a vizsgaidőszakra és a június-július hónapokra esik.

A vállalatokkal a felsőoktatási intézmények kötnek együttműködési megállapodást a képzésben történő részvételre.

A vállalat és a hallgató hallgatói munkaszerződést köt: a vállalat a képzés teljes idejére köteles díjazásban részesíteni a hallgatót (tehát mind a vállalati, mind az intézményi periódusok alatt). A díj mértéke legalább hetente a kötelező legkisebb munkabér – minimálbér – 15%-a.

A duális képzési formájú szakokra történő jelentkezés a felvételi eljárásban két, egymással párhuzamos szakaszból áll: az állami, általános felvételi eljárásból (mely semmiben nem különbözik a nem duális szakokra való jelentkezéstől) és egy vállalati kiválasztási szakaszból.

A felvételi tájékoztatóban kerül feltüntetésre a meghirdetett „hagyományos", nem duális formájú szakok mellett lábjegyzetben, amennyiben a szak duális formában is indul. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy ez a lábjegyzet a felsőoktatási intézmények által duális formában is indítani szándékozott képzéseket jelzi.

A duális képzésről, illetve az adott felsőoktatási intézménnyel szerződött gazdálkodó szervezetekről, vállalkozásokról, szakmai gyakorlóhelyekről honlapunkon, illetve a https://www.oktatas.hu/felsooktatas/dualis_kepzes/aktualis honlapon lehet tájékozódni. Az állami felvételi eljárásban a sikeres felvételt követően a hallgató szeptemberben beiratkozhat a felsőoktatási intézménybe. Amennyiben a vállalat által kiválasztásra került és duális formában kívánja folytatni tanulmányait, úgy ezt a beiratkozáskor kell jeleznie a felsőoktatási intézményben (tehát a sikeres vállalati kiválasztás nem kötelezi semmire a hallgatót, dönthet úgy, hogy inkább a "hagyományos", nem duális formában kezdi meg tanulmányait).

Amennyiben a duális képzés során a hallgató meg szeretné szüntetni a hallgatói munkaszerződését a duális partnerrel, a felvételi határozat szerinti hagyományos (alap/mester) képzésekben folytathatja tanulmányait.

Utolsó frissítés: 2019.03.11.